Dränering

Det här med dränering – är det verkligen så viktigt? Svaret på den frågan är ja och jag skall berätta varför.

Hela syftet med att dränera är för att förebygga fukt- och mögelskador som i sin tur kan kosta oerhörda summor pengar och kan i värsta fall göra att hela huset måste rivas.

Dränering hindrar fuktskador och mögel i husgrunden

Det man gör vid en dränering är att man leder bort grundvattnet runt huset för att förhindra dessa skador och att vattnet inte skall stiga för högt och förstöra husgrunden. Det finns lite olika tecken på att det är dags att göra en dränering. Det kan handla om att fasaden på huset har börjat släppa eller att tapeterna inomhus blivit bubbliga.

Ibland kan man även upptäcka fukt i källaren eller att det sprider sig en unken doft. Andra faktorer som till exempel att huset är gammalt och inte dränerats på många år visar också på att det kan vara god tid till att ta tag i detta.

Hur vet man om man behöver göra en dränering eller inte?

De flesta dräneringsfirmor erbjuder en så kallad konsultation där dom gör en översikt över din situation och kan berätta om ni är i behov av en dränering eller inte, så att man dels inte gör det när det inte behövs men dels gör det i god tid om det faktiskt behövs göras.

Som en första åtgärd är det inte ovanligt att man börjar med att spola rent redan befintliga dräneringsrör för att rena och se om de bara var igensatta av jord och smuts. Men det är heller inte omöjligt att man behöver göra om sin dränering eftersom man förr utgick från andra regler och placerade dessa rör att leda bort grundvattnet, alldeles för högt upp. I sin tur bidrar det till att det lägsta grundvattnet inte hindras från att ta sig in i husgrunden.

En kombination av dränering och fuktspärr ger dig en trygg grund att stå på och skyddar dig mot fukt- och mögelskador samt håller ditt hus i en god kondition med hälsosam luftcirkulation. Jag rekommenderar verkligen alla till att göra en konsultation för att se just ditt unika läge och förhindra framtida eventuellt stora fuktskador.