Flamsäkra byxor – vad gäller?

När jag började arbeta som svetsare på ett mindre företag så var detta mitt första jobb som svetsare, jag hade aldrig tidigare jobbat som det. I 15 år var jag på lager och packade och monterade men efter det så ville jag omskola mig och då var det brist på svetsare. Jag fick en utbildning via AMU (som det hette då) och till och med betald utbildningstid. När jag började som svetsare ställde jag mig själv frågan första veckan, skulle inte jag som svetsar behöva ett par flamsäkra byxor? Jag tog med mig frågan till min chef, och fick svaret; i ditt jobb behövs inga flamsäkra byxor eller kläder då du inte jobbar med stora svetsarbeten. Det räcker gott och väl med ett par vanliga arbetsbyxor.

Lagar för flamsäkra byxor

Jag hade flera samtal med chefen innan jag kopplade in facket, synd att det ska behöva gå så långt med en relativt enkel och förnuftig sak. Det jag läste mig till innan jag hade första samtalet med facket var att om man arbetar i miljöer som är klassade som ”farliga”, till exempel på höga höjder eller i miljöer där det finns risk för kontakt med farliga kemikalier, eller varma vätskor, så har man rätt till skyddsutrustning. Svetsning hör ju definitivt dit då det kommer svetsloppor hela tiden sprutande när man svetsar.

Så kallade ”vanliga arbetskläder” räknas därför inte som skyddsutrustning (som min chef tyckte att jag gott och väl kunde använda). För arbetsuppgifter som, enligt lagen, kräver skyddsutrustning ska arbetsgivaren tillhandahålla det. Lika enkelt som det står!

Hade rätt till flamsäkra byxor

Den personliga skyddsutrustningen ska vara anpassad till varje person, det vill säga ”inte för stora”, ”inte för små”, arbetskläderna ska sitta på rätt ställe där skyddet behövs och dom måste passa individen. Annars har du rätt att klaga hos arbetsgivaren. Jag fick till slut mina flamsäkra byxor (bland annat) men först efter att facket blivit inkopplat. Så jag säger bara en sak, stå på dig annars är det någon annan som gör det!