Kläder för jakt

Nu är det dags! Äntligen startar älgjakten, första dagen idag faktiskt och jag har inte hunnit vara ute tyvärr. Riktigt tråkigt, men det är inte alltid så lätt att komma ifrån på jobbet som jag skulle önskat. Men jag har väl lite grann att göra innan jag sticker iväg till Norrland på älgjakt, jag måste köpa nya kläder för jakt då mina är alldeles för gamla vid det här laget. Jag älskar mina gamla jaktbyxor och varseljackan men nu skäms jag faktiskt lite när jag kommer till jaktlaget som en gammal lodis snarare än en jägare. Tur jag i alla fall har ett gevär på rätt sida 2000-talet så jag slipper skämmas även för det. Nä, skämt åsido, vi älgjägare har inte så stora krav på utseendet utan bryr oss bara om funktionaliteten.

Jakt & bra kläder

Jakt och bra kläder hänger ihop. Du kan inte sitta på ett pass en hel dag i snålblåst och regn när det är några grader varmt ute bara. För det mesta har man inte den turen heller att markerna du ska jaga på ligger precis i anslutning till någon väg, du kan behöva gå en bra bit för att komma till älgtornen. Har du otur är det en halvmeter snö också att pulsa genom. Då kan du inte bli svettig för att sedan sitta stilla en hel dag. Därför bör du klä dig smart, enligt lager-lager-principen där du har ett borttransporterande första lager och ett uppsugande andra lager av kläder, för att förklara på ett enkelt sätt. Det blöta får inte ligga direkt mot huden för då kommer du att frysa. Ytterst ska du ha en vindtät och regntät skaljacka, alternativt en tjock vinterjacka som är beständig mot vind och gärna klarar lite regn också. Byxorna finns både fodrade och ofodrade så det är bara att välja vilket du tycker passar dig bäst.