Friluftsjackor

Om du är väldigt aktiv utomhus kanske det är dags att du skaffar dig en ordentlig jacka som tål dina aktiviteter. Det finns ett enormt utbud av friluftsjackor så att försöka hitta en som uppfyller alla eventuella krav kan te sig nästintill omöjligt. Det finns många avgörande faktorer som bidrar till vilken friluftsjacka du kommer att välja. Behöver du en jacka som tål väta; hur mycket regn bör den i så fall tåla? Ska du ha en jacka som du kan röra dig i obehindrat eller kommer du att använda den för att sitta still på ett pass eller någon annan aktivitet?

Friluftsjacka vår, höst & sommar

Vad finns det för olika typer av friluftsjackor? Först och främst finns det en mängd olika fabrikat när du väljer en friluftsjacka. Här måste du verkligen tänka efter vilken funktion du vill att jackan ska ha. Många använder sig av lager-på-lager-funktionen där du själv kan välja att bygga på med fler plagg. Då köper du en tunn vattenavvisande och vindskyddande skaljacka som du har utvändigt. Denna jacka kan du ha på sommaren också om den är av det lite tunnare laget. Sedan kan du ha en långärmad eller kortärmad tröja under och ifall det blir kyligt höst och vår kan du även ta på dig en tunnare fleecejacka utanpå t-tröjan.

Friluftsjacka för vintern

Felet som de flesta av oss gör är att vi tar på oss för mycket kläder om vi ska t ex vandra, det vill säga röra på oss i någon form. Även här kan du köpa en skaljacka men av den kraftigare typen som är helt tät och samtidigt vattentålig ifall det regnar eller snöar. Tänk på att du när det blir kallare, tar på en tröja längst in mot kroppen som transporterar bort fukten ifall du svettas. Tröjan utanpå ska sedan fånga upp fukten och det är ofta här det blir problem sedan då den vind- och vattentäta skaljackan inte släpper ut fukten. Detta är väldigt svårt att komma runt.