Fett från Amazonas smörjer mage och hud

Kikar på en dokumentär om djurlivet i Amazonas. Visst är det fascinerande med alla sorters djur du kan stöta på runt om på jorden. Vore kul att någon gång åka på safari i Afrika.

I Sydamerika finner du Amazonas som är fyllt av olika djur och vissa av dem vill man gärna inte stöta på. Kajman och jaguar är två exempel på djur som jag gärna studerar bakom skyddsglas eller på Tv:n.

Tukanen lever i Amazonas och är en av de mest kända fåglarna som flyger runt i Amazonas regnskog. Dess utseende är lite lustigt och den är en släkting till hackspetten. Tukanens stora och färgglada näbb kan bli över 20 centimeter lång och är ett bra verktyg när fågeln ska äta.

Ett annat djur som dyker upp i Amazonas är jätteuttern. Den håller till i floder och käkar där gärna olika fiskar.

Från Amazonas kan du skaffa en rad olika produkter som kaffe, kakao, ananas, kanel, peppar och cashewnötter. Om du tycker att något är lite strävt och behöver smörjas kanske kokosolja från Amazonas kan vara ett glidmedel? Nä, kokosoljan används nog inte så ofta som glidmedel, det är vanligare att den används i köket eller på huden. Kokosfett framställs från kopra i kokosnöten. Kopra är en av de viktigaste råvarorna när det gäller fettproduktion.

Om du behöver smörj- eller glidmedel finns ett bra urval av fetter i detaljhandeln. Vaselin är ett vanligt fett som används inom industrin. Det går att köpa i större hinkar eller i mindre tuber.  Fetter är bra att använda när du ska smörja lås, cylindrar och kedjor av olika slag.

Det närliggande ordet Amazon har en koppling till både Sydamerika och handelsplatsen på Internet. Bägge är gigantiska och fyllda till bredden med allt från små ting till stora överraskningar. Likt Amazonfloden har Amazon.com ett eget logistiksystem som effektivt transporterar varor till slutkundens dörr.