Långsam inbromsning kan vara slitna bromsbackar

Ni som mekar mycket med bilar eller driver egen verkstad är nog rätt vana vid att det kommer in kunder med tunga fordon som upplever att inbromsningslängden ökat och att bromsarna blivit klena. Detta är ett rätt vanligt problem för exempelvis husvagnar, biltransporttrailers och hästtransporter med mera och oftast är det bromsbackarna som behövs bytas ut.

Jag har hittat mina absolut favoriter när det kommer till att köpa nya bromsbackar, nämligen dessa: https://valeryd.se/produkt-kategori/axel-hjulbroms/hjulbroms/bromsback/. Jag tycker dom håller bra kvalitet och säljs till ett vettigt pris. Dom borde ni verkligen spana in om ni själva skall införskaffa nya.

Bromsbackarna – en del utav bromssystemet

För er som inte vet så är bromsbackarna en del av bromssystemet. De sitter placerade liksom i själva trumbromsen och fungerar på det sättet att när föraren bromsar in så pressas bromsbackarna mot trumman för att få fordonet att stanna. Du kan ju tänka dig då alla dessa tyngre fordon, vilken belastning det blir för bromsbackarna och att det är rätt naturligt att de slits ut med tiden och behövs bytas ut.

Vanligtvis är detta inget större ingrepp och är rätt enkelt att fixa på egen hand för den som är kunnig, annars rekommenderar jag nog att lämna in fordonet och få det fixat av någon som kan detta. Känner du någon som är duktig mekare kan du ju alltid köpa egna bromsbackar och låta kompisen göra jobbet, kanske finns det någonting du kan göra i gentjänst så kommer man billigt undan samtidigt som man hjälper varandra.

Men ett tips från mig till er är att se över ert bromssystem då och då så inte det händer en olycka. Kanske framförallt innan man skall åka iväg på en längre semester eller liknande, då om någon gång vill man inte bli ståendes i vägrenen med kassa bromsbackar.